Банкеръ Daily

Новини

УЧАСТВАМЕ В КОНФЕРЕНЦИЯ СРЕЩУ КАСЕТЪЧНИТЕ БОЕПРИХАСИ

В Конферентния център “Кроук парк” в Дъблин днес започна Дипломатическата конференция по касетъчните боеприпаси. Българската делегация се води от д-р Петъо Петев, директор на Дирекция “НАТО и междунарoдна сигурност” в МВнР. Страната ни е сред държавите, които имат право на глас в работата на форума. В срещата участват повече от 100 държави и над 200 неправителствени организации.
Целта на Дипломатическата конференция е да бъдат финализирани преговорите по международен договор, който забранява производството, употребата, трансфера и складирането на касетъчни боеприпаси с неприемлива вреда на цивилното население. Това е последният етап от Процеса от Осло, който започна през м. февруари 2007 г., като след това бяха проведени срещи в Лима, Виена и Уелингтън. Бъдещият договор се очаква да бъде приет на 30 май 2008 г.
Конференцията беше открита от външния министър на Ирландия Михал Мартин и от заместник-генералния секретар на ООН Ед Мелкерт. Видео-обръщение беше направено и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Президентът на Международния комитет на Червения кръст Якоб Келенбергер подчерта необходимостта от подобен международен договор, тъй като жертвите на този тип оръжие имат спешна нужда от подкрепа.

Форумът е кулминация на решимостта на международната общност да постигне съгласие по необходимите мерки за справяне с последствията от използването на особено опасни касетъчни боеприпаси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във