Банкеръ Daily

Новини

Убийство помрачи победата на сепаратистите на изборите в Квебек

Един човек загина, а друг бе тежко ранен при стрелба от въоръжен мъж след победата на сепаратистите на изборите за местния парламент на канадската френскоезична провинция Квебек, предаде Би Би Си.


Стрелбата стана на фона на речта на лидера на Сепаратистката квебекска партия Паулин Мароис след новината за изборната победа. Чувайки изстрелите в залата Мароис е слязла светкавично от сцената и се е скрила. Убиецът, чиято самоличност все още не разкрита, е задържан.


При стрелбата е загинал 45-годишен мъж, а други двама, от които единият тежко ранен, са откарани в болница. При напускането на залата, убиецът се е опитал да запали огън извън сградата и да постави бомба.


Кадри от местните телевизии показват как стрелецът е арестуван, а оръжието му е било отнето. Той е носил маска на лицето си и син халат върху черни дрехи.


Все още няма информация каква е била целта на 62-годишния стрелец. При залавянето му той е извикал на френски Англичаните се събуждат. Предстои отплата .


Сепаратистката квебекска партия, която се бори за суверенитет на френскоезичната провинция, ще сформира правителство на малцинството след девет години в опозиция. Според предварителните данни тя ще получи половината от местата в парламента на Квебек. Не е ясно обаче дали партията няма да има абсолютно мнозинство, за да сформира самостоятелно регионално правителство. Сепаратистите възнамеряват да проведат референдум за независимост на Квебек. Според обществено проучване обаче мнозинството жители на Квебек не проявяват интерес към пореден референдум за независимост, след провеждането на два неуспешни през 1980 г. и 1995 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във