Банкеръ Daily

Новини

Убиецът Брейвик осъден на 21 години затвор

Андерс Брейвик, убил 77 души миналото лято, бе осъден на 21 години затвор, предава Financial Times.


Съдът в Осло обяви националист за вменяем и му даде максималната присъда, предвидена в закона на скандинавската страна за убийство и тероризъм. Тя обаче може да бъде удължена, ако съдът прецени, че престъпникът е опасен за обществото. На практика Брейвик може да остане зад решетките до живот.


33-годишният екстремист изслуша обявяването на присъдата от петчленния съдебен състав с усмивка. Преди това той поздрави крайната десница при влизането си в съда.


Магистратите отхвърлиха твърденията на адвокатите на Брейвик за невменяемост и нужда от психиатрично лечение.


Делото срещу терориста започна през юли миналата година. Брейвик заяви, че е действал, за да защити Норвегия от мултикултурализма и политиките на правителството, които според него допускат прекалено много имигранти и по този начин покваряват страната.


На 22 юли миналата година Брейвик детонира бомба в правителствения квартал на Осло, където загинаха осем души. След това екстремистът успя да достигне до остров Ютьоя, където уби 69 души на младежки лагер на норвежката работническа партия. Масовото убийство бе най-кървавият акт на насилие от Втората световна война насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във