Банкеръ Daily

Новини

ТЪРСЕНЕТО НА КАЧЕСТВЕНИ ОФИС ПЛОЩИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

Добро местоположение, голям брой паркоместа, централна климатизация и осигурена охрана са сред основните критерии при избор на офис площ. Това показват наблюденията на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ за пазара на този тип имоти у нас.
Местоположението е едно от най-важните изисквания, на които трябва да отговаря един офис проект. По данни на агенции за недвижими имоти центърът на столицата се запазва като предпочитана локация от фирмите. Интересът към него се формира от компании, чиято дейност изисква да бъдат близо до институции и клиенти. В центъра на София свободните офиси на града са едва 1% през второто тримесечие на 2008, сочат данните на Фортън. От консултантската компания MBL пък отчитат, че в идеалния център все още има недостиг на големи офиси под наем (над 500 кв.м). Като едни от най-атрактивните райони в столицата се очертават бул. България и бул. Тодор Александров. Основното им предимство е добрата инфраструктура и близостта до ключови места в града.
Достатъчният брой на местата за паркиране е от съществено значение за фирмите. Изискването за офис сградите е да имат по едно паркомясто на всеки 50 кв. метра. Много от компаниите обаче изискват и допълнителни паркинг площи, показват наблюденията на Прайм Пропърти БГ.
Други характеристики на работното пространство, които са важни за фирмите, са централна климатизация, контрол на достъпа с 24-часова охрана, гъвкавото и функционално вътрешно разпределение, осигурена услуга управление на собствеността.
Търсенето на качествени офис площи ще продължи да бъде голямо и в средносрочен план не очакваме спад на наемните нива, коментират от Прайм Пропърти БГ. Най-успешно ще се реализират офис проектите, които са съобразени с потребностите на клиентите, без задължително да отговарят на всички изисквания за клас А офиси.
Един от проектите на Прайм Пропърти БГ е офис сграда на ул. Антим I в столицата. Тя е въведена в експлоатация и изцяло отдадена под наем. Общата разгъната застроена площ на сградата е 2650 кв. метра. Има 8 надземни етажа, 35 паркоместа, от които 28 паркоместа в две подземни нива и 7 външни паркоместа.
Прайм Пропърти БГ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), лицензирано от Комисията за финансов надзор още през януари 2004 година. То инвестира в строителство и продажба на жилищни имоти, строителство и отдаване под наем на търговски площи и офиси, и строителство и продажба на ваканционни имоти в София и страната. Основните инвеститори в Прайм пропърти БГ са големи международни (68%) и местни (32%) институционални инвеститори - пенсионни и застрахователни компании, фондове и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във