Банкеръ Daily

Новини

ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА ЗАПОЧВАТ ОТ ДНЕС

На 6 май Българската армия тържествено отбелязва своя празник - Денят на храбростта. През тази година той съвпада със заключителните чествания по повод 100-годишнината от Независимостта на България и в тях ще се включат представителни групи и военни духови оркестри от Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Молдова, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Франция, Украйна и Унгария.
Тържествата по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия ще започнат на денс (5 май) с концерти на военни духови оркестри на обществени места в София, както следва. Оректър от САЩ ще свири пред пред Народния театър „Иван Вазов”, от Франция – пред Националния дворец на културата; от Италия – на лятната естрада в Борисовата градина; от Гърция – в парк „Оборище” – пред театър „София”; от Унгария – в Южния парк – централен вход; от Молдова – пред Народната библиотека; от Белгия - до езерото „Ариана”; от Испания – в Южния парк – на западния вход;
от Португалия – в Борисовата градина, до детската площадка; от Русия – в Докторската градина; от Украйна – в градинката пред Националния дворец на културата, срещу паметника „1300 години България”;
Гвардейският представителен духов оркестър ще зинесе концерт на площад „Александър Невски”, пред Националната галерия за чуждестранно изкуство.
В 13 ч. денс в църквата „Свети Георги Победоносец” в София ще бъде отслужен молебен за здравето на христолюбивото българско воинство и за успех на Българската армия. На ритуала ще присъства ръководният състав на Министерството на отбраната и Българската армия.
От 19.00 ч. в зала №1 на Националния дворец на културата ще започне празничният концерт, а в 20.30 ч. пред НДК ще се състои спектакълът „Искри” на Националната гвардейска част. В 21.00 ч. в София, Варна и Пловдив ще бъдат произведени празнични илюминации.
В навечерието на празника на 5 април в 12.00 ч. ще бъдат изнесени концерти от военните духови оркестри на видовете въоръжени сили в градовете Варна, Плевен и Пловдив.
На 6 май (сряда) от 9.00 ч. ще бъде отслужен Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин в столицата. На него ще присъстват президентът на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински, министър-председателят Сергей Станишев, министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, народни представители, представители на Дипломатическия корпус, висши офицери, представители на военнопатриотичните съюзи, общественици. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.
В 10.00 ч. на площад „Княз Александър Батенберг” ще започне военният парад. В него ще участват бойци, взели участие в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от Военна академия „Г. С. Раковски”, Националната гвардейска част, Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили. Ще преминат в строй и представителните групи и военните духови оркестри, гостуващи в нашата страна по повод 100-годишнината от Независимостта на България по инициатива на председателя на Националния инициативен комитет за честване на годишнината и министър-председател на Република България Сергей Станишев. Ще бъде представена авиационна, верижна, колесна и осигуряваща бойна техника. Командващ парада ще бъде командващият Военновъздушните сили генерал-лейтенант Симеон Симеонов.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във