Банкеръ Weekly

Новини

Турция обвини Кюрдистан за смъртта на активистките в Париж

Смъртта на трите кюрдски активистки в Париж е резултат от вътрешна вражда между бунтовниците в Кюрдистан. Това заяви министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Според него е бил необходим секретен код, за да се влезе в сградата, където са станали убийствата, а такъв са притежавали само вътрешни хора.


Трите жени, сред които и основателката на борещата се за автономност кюрдска бунтовническа групировка, бяха открити мъртви в четвъртък в Кюрдския културен център във френската столица. Това се случи по време на преговорите на турската страна и Абдула Йоджалан, лидер на групировката Кюрдистанската работническа партия.


Сънародниците на жертвите обвиниха Анкара за убийствата, но правителството на Ердоган съзря в покушението опит да се осуетят преговорите за мир между двете страни.


Бунтовническата група, позната като Кюрдистанската работническа партия се бори срещу турската държава от 1984 година насам, претендирайки за повече автономност на Кюрдистан. До момента в конфликта са загинали десетки хиляди души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във