Банкеръ Daily

Новини

Турция изгражда своя Wall Street

В предградието Аташехир в азиатската част на Истанбул ще изникне голям международен финансов център, съобщава Bloomberg. Той е част от плановете на премиера Реджеп Тайип Ердоган след три години районът да се превърне в Wall Street на Мраморно море и брънка от амбициозния му порект за превръщането на Турция в процъфтяваща политическа и икономическа сила.


Финансовата индустрия в южната ни съседка израства и се развива успоредно с икономиката. През последните години Mizuho Financial Group Inc., Mitsubishi Corp., OAO Sberbank of Russia и кувейтската Burgan Bank SAK стъпиха на турския пазар и се опитват да мерят ръст със старите играчи като Citigroup Inc. и HSBC Holdings Plc.


Сега турската финансова индустрия се е съсредоточила в двата квартала на Истанбул - Маслак и Левент, които се намират в европейската част на града. Промените обаче вече вървят с пълна пара, а строителната индустрия първа усети полъха на растежа.


Според местни коментатори за да се превърне Турция в международен финансов център е необходимо правителството да се съсредоточи върху повишаването на общата конкурентоспособност на страна и институционалния й капацитет. А това означава усилията да се концентрират върху подобряването на образователната система, данъчната система, условията за живот и различни други реформи.


Премиерът Ердоган може да разчита на подкрепата на бизнеса за осъществяването на проекта си за Wall Street в Истанбул. Той се оценява на 2.6 млрд. долара и е според предварителните разчети е с потенциал да създаде 50 хил. работни места.


Чуват се и някои по-трезви гласове, които припомнят и други подобни грандиозни проекти на Ердоган, които все още не са реализирани. Такива са магистралата от Истанбул до Измир, както и каналът Истанбул, който беше планиран като алтернатива за Босфора.


Истанбул, чието първо историческо име е Византион, наричан още Цариград, Стамбул и Константинопол, е световен мегаполис и най-големият град в Турция. Географското му разположение свързва континентите Азия и Европа, както и много култури, в т.ч. византийска, османска и българска. По официални данни на турския национален статистически институт населението на цялата агломерация (вилает Истанбул) е 13 120 596 жители, което e 18% от населението на Турция.


Истанбул е център на икономическия живот на страната, тъй като мястото му е на международен кръстопът между сухопътните и морски търговски пътища.


Градът винаги е бил финансовата столица на Турция, дори и след като Анкара стана новата столица на Турция през 1923 година. Откриването на нови пазари в града през 80-те години на миналия век допълнително засилиха този статут. Открита в началото на 1986 г. Истанбулска фондова борса (ISE) е единственият пазар на ценни книжа в Турция, създадена за осигуряване на търговия с акции, носителите на купони, държавни облигации както и да извършват сделки нонстоп.


Бизнес центровете Левент и Маслак са домове на най-големите компании и банки в Турция, междо които Citibank, Merrill Lynch, Fortis, ING Bank, Societe Generale, Banka di Roma, UniCredit, WestLB, Deutsche Bank, Commerzbank, и много други. И Левент и Маслак имат непрекъснато разрастващ и динамично променящ се силует в осеяни с небостъргачи квартали


В града работи около 20% от работната ръка на Турция и допринася за 38% от индустриалното производство в страната. В допълнение, градът генерира 55% от търговията на Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във