Банкеръ Daily

Новини

Турция и ЕС подписаха споразумение за връщане на нелегалните имигранти

Турция и Европейският съюз днес подписаха споразумение, което позволява на правителствата от страните в ЕС да връщат обратно нелегалните имигранти, които влизат в Европа от Турция. Тази стъпка отбелязва затопляне на отношенията между Анкара и 28-членния блок .


На церемония в Анкара турският външен министър Ахмет Давутоглу и еврокомисаря Сесилия Малмстрьом също така подписаха споразумение за започване на дискусии относно премахването на визовите ограничения за турците, посещаващи Европа.


Споразумението, което се подготвя от години, получи напредък преди десетина дни, когато в Брюксел еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом и турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу насрочиха дата за подписването му.


Турция ще започне да приема обратно от европейските държави имигранти, нелегално преминали от турска територия. Това са граждани на страни като Афганистан, Сомалия и Иран.


Имигрантите няма да бъдат връщани автоматично, а Турция ще получава списък с нарочените за екстрадиране и едва след като прецени кои са влезли от нейна територия, ще ги приема обратно. Те ще бъдат настанявани в центрове, за чието построяване Европейския съюз ще помогне с пари.


В замяна на подписване на споразумението Анкара иска облекчаване на визовия режим и ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във