Банкеръ Daily

Новини

Тръгва делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев

Очаква се днес състав на Софийския градски съд да даде ход на делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев за сключени неизгодни сделки . Освен него, подсъдима е и Димитринка Николова. На 27 януари 2011 г. прокуратурата ги обвини затова, че на 16 декември 2009 г. в София, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица – съответно министър на здравеопазването и директор на Дирекция „Бюджет и счетоводство”, съзнателно сключили две неизгодни сделки за доставка на антивирусни препарати „Тамифлу”.
Двата договора са между Министерство на здравеопазването (МЗ), представлявано от Нанев и Николова от една страна и от друга „Рош България” ЕООД. Според обвинението, от това е произлязла значителна вреда за здравното ведомство в размер на 2 454 319.20 лв., представляваща разлика между офертна цена, подадена от Националната здравна служба на Великобритания чрез Британското посолство до МЗ и договорена цена от МЗ за доставка с “Рош България“ ЕООД.
На 30 март 2010 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Божидар Нанев, като тогава му бе взета мярка „парична гаранция” в размер на 2000 лева. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от една до десет години лишаване от свобода, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да се упражнява определена професия или дейност.
Заседанието е от 9.30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във