Банкеръ Daily

Новини

Трудовите злополуки от 2006 г. до 2009 г. постепенно намаляват

Трудовите злополуки от 2006 г. до 2009 г. постепенно намаляват. През 2006 г. те са 3 919, докато през 2009 г. са 2 956, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на Петата регионална конференция за корпоративна социална отговорност днес в Интер Експо Център. Основен акцент са безопасността и здравето при работа.
Една от основните причини за трудовите злополуки са пътно-транспортните произшествия при отиване и връщане от работа, подчерта министър Младенов. Той се позова на данни на НОИ, според които през миналата година смъртните трудови злополуки са 91. От тях 43 процента се дължат на пътно-транспортни произшествия.
Министър Младенов каза, че в България е създадена добра организация по безопасност и здраве при работа, но през последните месеци се забелязва неглижиране на голяма част от работодателите по отношение спазването на безопасността и здравето при работа.
Комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване на ЕС Ласло Андор отправи видеообръщение към участниците в конференцията. По неговите думи данните от последното изследване на Евростат сочат, че повече от 5 500 души умират всяка година в резултат на трудови злополуки. Около 500 000 000 работни дни също са загубени поради трудови злополуки и професионални заболявания, допълни еврокомисарят. Той напомни, че Стратегията на Европейската комисия за здраве и безопасност при работа за предвижда 25 процента намаляване на злополуките до 2012-а.
Министър Младенов връчи годишните награди на Националната кръгла маса за въвеждане на социалните стандарти в България „Социално-отговорно предприятие на годината”. Отличените предприятия са „Катекс” АД, Казанлък и „Дружба Стил” АД, Варна. Конференцията се провежда по д патронажа на министъра на труда и социалната политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във