Банкеръ Daily

Новини

"Тройката" се оплете в конфликт на интереси

Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) са били в конфликт на интереси по време на работата си като международни кредитори в спасителните заеми за европейските държави. Това е становището на евродепутатите, представено по време на дебат в Европейския парламент вчера.


Депутатите Отмар Карас и Лиен Хоанг Ньок бяха натоварени със задачата да преразгледат решенията на двете институции в т. нар. "тройка" (ЕК, ЕЦБ и Международния валутен фонд) и действията им в страните, които получиха финансова помощ - Гърция, Португалия, Ирландия и Кипър. Докладът на дватама депутати ще бъде гласуван от европарламента през март.


В текста на документа се посочва, че "поради своята особена природа, не е съществувало подходящото правно основание за създаването на "тройката" въз основа на законодателството на Европейския съюз". От тук произлизат и няколко потенциални правни нарушения.


"Европейската комисия е действала едновременно като представител на страните членки и на европейските институции", подчертават европдепутатите и предупреждават, че е възможно да съществува конфликт на интереси в комисията между ролята й в тройката от една страна и тази на пазител на европейските закони от друга. Депутатите обръщат повече внимание на отговорността на Брюксел към политиките за конкуренцията и държавната помощ.


В същото време, Европейската централна банка е действала едновременно като кредитор на спасените държави и като техен "технически съветник", се посочва още в доклада на депутатите.


Друг спорен момент е отчетността на действията на двете институции. Депутатите настояват за повече прозрачност при вземането на решения и периодично изслушване на представителите на "тройката" пред парламента.


Планира се през януари да бъдат изпратени специални делегации от евродепутати в Португалия, Гърция, Кипър и Ирландия, както и да бъдат проведени срещи с европейския комисар Оли Рен, бившия шеф на ЕЦБ Жан-Клод Трише и ръководителят на спасителния фонд на еврозоната Клаус Реглинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във