Банкеръ Daily

Новини

ТРИМА ЗАГИВАТ В МИНА ДЖУРКОВО

Трима миньори загинаха, а двама са ранени при обгазяване в мина Джурково, община Лъки.Трагедията е станала вчера в 10.30 часа на 100 метра под земята. Загиналите миньори са Иван Кехайов, Владимир Баткаджов и Димитър Костадинов. От рудника към момента не потвърждават информацията за други двама обгазени миньори.
Две са версиите за смъртта на тримата миньори в мина „Джурково”. Едната е, че скален къс е ударил Иван Костадинов и той е починал на място. Колегата му Владимир Баткаджов е загинал при опит да го спаси. Третият миньор влязъл доброволно в мината и също е загинал още на платформата.
Втората и последно поддържана от ръководството версия е обгазяване след взривни работи преди два дни на мината, обяви заместник-директорът Иван Раичков. Противоречива е и тази версия, тъй като след тях е имала друга смяна, която по никакъв начин не е пострадала от обгазяване.
Районната инспекция по труда в Смолян проверява дали са спазени технологичните изисквания за проветряване и оросяване на участъка от мина „Джурково”, в който е станал инцидентът, каза пред Дарик радио директорът на инспекцията Таньо Караиванов.

По първоначална информация и показания на миньорите последните взривни работи в мината са извършвани от първата смяна на 27 ноември и не е имало никакви проблеми с бригадата, която е работила след нея. Проверява се дали наистина причината за смъртта на тримата миньори са взривни газове. Първоначални резултати ще има най-рано след ден.

Лъки е в траур. Миньорите са освободени

Това е вторият тежък инцидент в рудник „Джурково” за последните две години. Тогава в друг участък на рудника загина един миньор.

Преди два дни по време на работа друг миньор - Любомир Дамянов, е починал на работното си място. Извършената аутопсия в Пловдив сочи, че не става дума за трудова злополука, а миньорът е починал от сърдечна недостатъчност.

Погребенията на загиналите ще се поемат от ръководството на мината, а семействата им ще получат застраховки от чуждестранна застрахователна компания в размер на 130 хиляди лева на човек.

Пред Дарик директорът на Националния медицински координационен център д-р Огнян Алексиев каза, че при инцидента в мина „Джурково” са пострадали пет души, от които трима загинали и двама обгазени,

Facebook logo
Бъдете с нас и във