Банкеръ Daily

Новини

Трима в битка за стола на Кокинов

Прокурорът Ваня Илиева, която наблюдава разследването по тефтерчето със записки на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов , се очертава като фаворит в предстоящата битка за шеф на градската прокуратура в София. Това са предвижданията в средите на магистратите един месец преди провеждането на конкурс за избор на наследник на Николай Кокинов, който вече е насрочен за 26 септември.


Главният прокурор Сотир Цацаров официално обяви, че няма фаворит за поста, но се предполага, че ще подкрепи Илиева. Тя работи в специализирания отдел за борба с корупцията, който се ръководи от заместник градския прокурор Роман Василев. Срещу нея е имало преписка в инспектората към Върховната касационна прокуратура, която е приключила, без да има констатирани данни за дисциплинарни нарушения.


Основният конкурент на Илиева ще бъде Руси Алексиев, който доскоро беше заместник-шеф и говорител на районната прокуратура. Той се ползва с влияние и е подкрепян от мнозина обвинители. Но фактът, че се смята близък до члена на ВСС Камен Ситнилски, който се оказа замесен в скандал с търговия с влияние при избора му за член на кадровия орган, може да изиграе лоша шега на Руси Алексиев при избора. Прокурорът е бил проверяван три пъти заради подадени сигнали срещу него, но нито веднъж не са открили пропуски в работата му.


Третият кандидат за поста е следователят Бойко Атанасов - следовател в Софийската градска прокуратура. Той беше мераклия да заеме това началническо място още през 2010 г., но тогава за втори мандат бе преизбран Кокинов.


Постът на градски обвинител бе овакантен след дисциплинарното уволнение на Николай Кокинов заради скандалния запис на разговор в дома на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя. Тогава стана ясно, че той е изнасял вътрешна информация на Борисов по отношение на разследването срещу бившия аграрен министър Мирослав Найденов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във