Банкеръ Daily

Новини

Трима преподаватели от ВСУ „Черноризец Храбър” получиха награди „Варна”

Трима преподаватели от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” получиха днес награди „Варна”. Те се връчват всяка година по повод 24 май – Денят на славянската писменост и култура.
Доц. д-р Петър Христов, декан на Юридическия факултет в Университета, взе отличието в категорията „Обществени науки” за издадената от него монография „Метатеория на риска. Парадигми и подходи”. Тя е посветена на нова методика за анализ и контрол на риска в областта на националната сигурност.
Благодаря за честта, с която ме удостоявате. Длъжен съм да споделя с вас, че тази монография нямаше да бъде издадена, ако не беше Варненският свободен университет. И още, че макар и индивидуална, наградата е свързана с труда на много мои колеги, каза доц. д-р Петър Христов на церемонията при награждаването.
Проф. д-р. арх. Росица Никифорова е ръководител на катедра „Архитектура и урбанистика” и взе награда за формиране на ново направление в архитектурата. Тя е публикувала и книгата „Дизайн в архитектурната среда”, каквато специалност се изучава и във ВСУ „Черноризец Храбър”.
Харесвам церемониите по награждаването, особено когато става дума за празник на духа. Те развиха нов вид култура – тази на благодарността. Наградата има отношение към една дейност на Варненския свободен университет, свързана с възрастта на специалността „Архитектура. Тя съществува само от 1947 до 1953 г., но от 2003 г. благодарение на усилията на университета, специалността отново е факт, а дипломите се признават в ЕС, заяви при награждаването проф. Никифорова. Дипломите се признават в Европа.
Третият награден е Иван Ангелов, асистент във ВСУ „Черноризец Храбър”. Той е от катедра „Информатика” и е отличен за математическите успехи на учениците си с приза: „Учител на годината”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във