Банкеръ Daily

Новини

ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИМ ХУМАННОСТТА НА ОБЩЕСТВОТО НИ, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Спасяването на българските евреи е проява на българската толерантност.
Като общество ние можем да се гордеем с реакцията на българските интелектуалци, на Светия синод, на нашия народ срещу потъпкването на правата на българските евреи и предаването им на Германия. Това заяви премиерът Сергей Станишев на тържественото честване на 65-та годишнина от протестната манифестация на столичните граждани срещу изселването на софийските евреи, провела се на 24 май 1943 г.
Днес съм с вас, за да отдам почит на тези, които излязоха на протест, обърна се премиерът към присъстващите десетки българи и евреи, преки участници в майските събития от 43-та. Демонстрацията на 24 май е пикът на цялото това поведение на българската общественост, спомогнало за спасяването на нашите евреи. То заслужава респект и уважение към хората, които са дръзнали при тогавашния режим да изразят протеста си, много от тях рискувайки живота си, каза Станишев.
Спасяването на нашите евреи е нещо, с което България винаги ще се гордее. Това е добър капитал на страната ни – не материален, а в духовно отношение. Трябва да съхраним българската толерантност и хуманността на нашето общество и в началото на ХХІ век да не допускаме прояви на ксенофобия и расизъм, каза още министър-председателят на тържественото честване, което се проведе под неговия патронаж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във