Банкеръ Daily

Новини

ТРЯБВА ДА ИНВЕСТИРАМЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО, ЗАЯВИ МЕСТАН

Днес на тези дебати трябва да постигнем съгласие, че всички доходи на публичния сектор са ниски спрямо ЕС, но и да кажем че възнагражденията на учители и учени са и подценени при равни други условия. Това заяви по време на дебата за вота на недоверие към кабинета заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. Ако имаме това разбиране ще стане възможна и задължителна една секторна политика на доходите без тя да подбужда апетити и в останалите съсловия.
Опозицията се възползва от правото си на вот за да предизвика този разговор за образование. Аз смятам, че той е необходими, като се абстрахирам от неуместното време, в което той се води. Предизборната ситуация е зловреден фон за дебати по тази важна тема. Мен не ме вълнуват скритите политически мотиви на опозицията. Нормално е да използват учителската стачка. Но българското учителство очаква адекватни политически решения, а не политизиране на протеста. Учителите очакват да защитаваме такива позиции, които и управляващи и опозиция да подобрят образованието в една дългосрочна инвестиция.
Няма аргументи за вота на недоверие от позицията, че правителството е влошило положението. Политиката като цяло е в дълг към образованието. Тогава защо се чудим, че образованието е в дълг на обществото като качество, каза още Местан. Стачката е като вулкан, чиято вътрешна температура се е покачва през последните 15 години.
Време е за отговорни политически решения. Нито едно правителство до сега не успя да реши учителските проблеми. И това е уникалния шанс на премиера Станишев. Анонсът, че сте готови да увеличите заплатите до 650 лв. за една година е непознат за всички кабинети до сега.
Препоръката на Световната банка е ясна. Инвестиции в образованието и науката. без това не можем да постигнем конкурентоспособност в образованието и науката.Политиката на доходите трябва да се определя от социалната значимост на съответното съсловие, категоричен бе Местан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във