Банкеръ Daily

Новини

Третото издание на “Вечер на добродетелите” събра 50 500 лв. за деца с увреждания

За трета поредна година фондация ldquo;За Нашите Децаrdquo; организира благотворителното събитие ldquo;Вечер на добродетелитеrdquo;. Да помогнат на малки деца с тежки увреждания да заживеят в семейна среда дойдоха много известни българи, сред които министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Нона Караджова и Тотю Младенов, представители на бизнеса, партньори и приятели на фондацията. Третото издание на bdquo;Вечер на добродетелитеrdquo; събра 50 550 лв., с които ще започне изграждането на Детска къща за малки деца с тежки увреждания и изоставени новородени в столицата.


Патрон на тазгодишното събитие беше Кристалина Георгиева. ldquo;В моята работа навсякъде по света ставам свидетел на огромни трагедии. За съжаление винаги най-много от тях страдат децата. Затова за мен е чест да участвам в инициатива, която помага на нашите, българските деца и да бъда патрон на това събитиеrdquo;, с тези думи се обърна българският еврокомисар към гостите в специално обръщение, изпратено за вечерта.


ldquo;Тази година сме се събрали, за да подкрепим едни ldquo;забравени децаrdquo;. Тези деца не можете да видите лесно. Тези деца не могат да бъдат снимани, защото са под мярка за закрила. Това са децата, чиито родители не искат, не могат или поради каквато и да е друга причина не се грижат за тях и са ги оставили в дом. Това са децата с увреждания. За тях с ваша подкрепа ще изградим един нов дом, в който има топлина, любов и много мечти и надеждиrdquo;, каза директорът на фондация ldquo;За Нашите Децаrdquo; Иванка Шалапатова в приветствие към гостите на вечерта.


По време на благотворителния търг, присъстващите имаха възможност да наддават за над 50 предмети с колекционерска стойност, дарени от популярни и авторитетни личности, ангажирани с каузата. Изящен сервиз от китайски порцелан, личен подарък на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, ръчно изработена кукла от писателката и певицата Ваня Щерева, любимата раница на министър Томислав Дончев, с която е покорявал планинските върхове в България, изящна купа от виенски порцелан на министър Нона Караджива, картини на едни от най-известните български художници Павел Митков и Иван Яхнаджиев и много други. Най-скъпо продаденият предмет беше картината ldquo;Свободаrdquo; на проф. Греди Асса, закупена срещу сумата от 3 500 лв. Изключително оспорвано се оказа и наддаването за сценария на най-касовия български филм ldquo;Мисия Лондонrdquo;, дарен от режисьора на продукцията Димитър Митовски, продаден за сумата от 2 500 лева.


Със средствата събрани от благотворителния търг през изминалите две години, 19 деца намериха нови родители, а други 171 останаха при своите семейства. Над 70 осиновители и кандидат-осиновители получиха подкрепа от фондация ldquo;За Нашите Децаrdquo;, а близо 500 заявиха интерес към приемната грижа на телефоните и сайта на фондацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във