Банкеръ Daily

Новини

Трета среща за Гърция в Брюксел

Финансовите министри на 17-те държави от еврозоната се събират днес отново в Брюксел, за да дискутират продължаването на тригодишната цел за възвръщането на финансовата стабилност на Гърция.


Те ще се опитат за трети път този месец да изчистят неяснотите около спасителните плащания към Атина и да изготвят план за запазване на държавата като платежоспособен член на валутния блок.


Ще бъде безотговорно, ако не постигнем съгласие, след огромните усилия, положени от всички страни. Това съобщи късно снощи френският финансов министър Пиер Московичи, по телевизия BFM. Не мога да гарантиран, че ще вземем решение, но мисля, че третият път ще е на късмет, заяви още Московичи.


Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас изрази увереност, че ще постигнат сделка, след като Атина изпълни препоръките на еврозоната, въвеждайки строги мерки и икономически реформи.


Гърция е най-задлъжнялата европейска страна, след разразилата ке дългова криза през 2009 година. За последните 5 години икономиката на южната ни съседка се е свила с 25 на сто.


Изплащането на следващия спасителен транш от 31 млрд. е жизненоважно за прекратяване на несигурността, надвиснала Гърция. Това каза Еврокомисарят по икономическите и парични въпроси Оли Рен.


Преди по-малко от седмица на среща на върха в белгийската столицата, лидерите на страните-членки на ЕС не успяха да постигнат съгласие, относно 7-годишната бюджетна рамка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във