Банкеръ Daily

Новини

Трансграничен изследователски център оценява здравния риск в област Кърджали

Трансграничен изследователски център bdquo;Околна среда и здравеrdquo; ще бъде открит в Регионалната здравна инспекция в Кърджали, съобщи Министерството на здравеопазването. Проектът е финансиран по ОП bdquo;Териториално сътрудничество България - Гърция 2007-2013rdquo; и е на обща стойност близо 2 милиона евро. В официалното откриване ще участва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.


Центърът разполага с модерно оборудвана лаборатория и трансгранична система за наблюдение, контрол и изследване влиянието на околната среда върху човешкото здраве. Това позволява в реално време да се определя здравният риск и в случай на необходимост да се предприемат мерки, в т.ч. профилактични програми за подобряване на здравния статус на населението. По този начин се повишава качеството на живот в трансграничния район България-Гърция и се създават условия за подобряване здравния статус на населението в екологично рисковия район на Кърджали.


Проектът за Трансграничния изследователски център bdquo;Околна среда и здравеrdquo; е реализиран от РЗИ-Кърджали като водещ партньор, съвместно със сдружение bdquo;Обществена коалиция за здраве-Кърджалиrdquo; и Лабораторията по хигиена и опазване на околната среда при Медицинския факултет към Тракийския университет bdquo;Демокритrdquo; (Гърция).

Facebook logo
Бъдете с нас и във