Банкеръ Daily

Новини

Тракийското светилище Татул ще бъде изцяло под покрив

Тракийското светилище Татул ще бъде изцяло под покрив. Това е идея, заложена в проект на община Момчилград за съхраняване и опазване на археологическата забележителност в Източните Родопи, съобщиха от местната администрация.
За нейното изпълнение ще се търси финансиране по кампанията за чудесата на България, в класацията Татул зае четвъртото място - след Несебър, Перперикон и Созопол.
Предвижда се светилището да бъде под покрив, който да го предпазва от капризите на времето. Ще бъде направена съвременна вантова конструкция с колони и обтегачи, като покритието ще бъде от полупрозрачна материя.
Проектът може да е готов до два месеца и още три ще са необходими за неговото изпълнение, смята кметът на общината Ердинч Хайрула. Сроковете са сгъстени, тъй като разкритите останки са от мека скала и бързо се рушат. Той очаква в
следващите една-две седмици със съдействието на Министерството на културата за обекта най- сетне да бъде издаден акт за държавна публична собственост. Татул вече е национална забележителност и годишно се посещава от над 25 000 души от страната и чужбина. С постъпленията от входната такса е единственият засега в Източните Родопи денонощно охраняем обект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във