Банкеръ Daily

Новини

Тракийските обекти могат да бъдат гръбнакът на културно-историческия туризъм

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков си тръгна от Светилището на Орфей край Татул с пръчка от уникален български винен сорт. Тя му е подарена от директора на Историческия музей в Кърджали Павел Петков, който е открил лозницата през 2006 година. Информацията е от пресцентъра на министерството.
Изследванията показали, че е т.нар. аборигенска лоза, т.е. автентична. Сортът, наречен Сълзата на Орфей, съчетава вкусовите качества на мавруд и каберне и е с висока захарност - 26 процента. За първи път миналата година направили вино от гроздето, а десетки изби от България и чужбина поръчват пръчки за прихващане.
Министър Трайков бе в Кърджали, за да посети комплексите Татул и Перперикон, в рамките на двудневната си обиколка на паметници на тракийското културно наследство. Харесва ми това, което виждам тук - археолозите са свършили чудесна работа, обектите са добре социализирани, с добра инфраструктура. Харесват ми и заради усещането, което човек има в Източните Родопи и точно на тези места - разбрали са го хората много преди нас, време е ние да покажем на още повече хора как могат да се почувстват тук, е подчертал министърът.
Според него може да се направи още много за популяризиране на тракийското наследство в България, което е много добра визитка на страната ни и нещо, което ни прави уникални. Това е начин да се повиши профила и качеството на българския туристически продукт - с разнообразно предлагане, разработване на алтернативните форми на туризъм и привличане на повече и по-платежоспособни туристи.
Националният план за развитие на културния туризъм беше приет още в края на 2009 година. Сега искаме да направим следващата крачка, с която да интегрираме всички възможни източници на финансиране в една обща стратегическа рамка, е допълнил министърът. Такава е задачата на създаденият координационен център от министри, които имат отношение към туризма и към неговото финансиране - на икономиката, енергетиката и туризма, на културата, на регионалното развитие и на финансите. Целта е да въведем общ интегриран подход, който да следва приоритетите на държавната политика в туризма и който ще заложим в стратегията за развитие на сектора според министър Трайков.
Днес (14 февруари) министър Трайков ще зареже лозята на фирма Едуардо Миролио в с. Еленово, Новазагорско. Церемонията е предвидена за 12 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във