Банкеръ Daily

Новини

Трайчо Трайков: Водородните технологии са енергийното бъдеще на Европа

„От водорода очакваме да реши проблемите пред енергийната зависимост на страните, които не разполагат с минерални горива. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на „Седмицата на водорода в България. Проявата се организира от Българското водородно общество и ще продължи до 10 февруари. Тя е под патронажа на премиера Бойко Борисов и на Европейската водородна асоциация. Стартът й бе даден днес, 7 февруари 2011 г. в Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ).
„Водородните технологии са едно от най-силните средства за преодоляване на негативните климатични промени и са изключително перспективна област за реализация на иновативния бизнес. Вече и в България водородът прави първите си стъпки като средство за извличане на енергия. Светът форсира разработката на горивни клетки и говори за водородната енергетика като за енергетиката на бъдещето и Българи не трябва да изостава от този процес. Водородът ще формира основната енергийна инфраструктура за следващите десетилетия, която може да замени природния газ, нефта, въглищата. В перспектива трябва да мислим как по-безопасно да го съхраняваме, да го направим финансово по-достъпен, да изградим мрежи за презареждане, подчерта министърът. Той обърна внимание, че ЕС определи водорода като водеща стратегическа енергийна технология с финансиране от близо 6 млрд. евро за следващите шест години. Това е голям шанс за европейското автомобилостроене и икономиката на общността.
Науката и технологиите все по-активно се насочват към водорода като едно от най-добрите алтернативни горива и модерни направления в икономиката, бе изтъкнато по време на дискусията. Водородът е най-изобилният химически елемент и е на практика неизчерпаем. Един водороден автомобил изминава 100 км с 4.5 евро разход. Той може да измине 800 км с едно зареждане, а единствените газове, които отделя, са водните пари.
По предложение на ЮНЕСКО ООН обяви 2011 г. за Международна година на химията по повод 100-годишнината от връчването на първата нобелова награда на Мария Кюри.
Началото на „Седмицата на водорода в България и на тематичната година на химията съвпадна и с първия учебен ден от летния семестър в ХТМУ. В семинара участваха преподаватели от различни висши училища, студенти, международни експерти. Специален гост бе президентът на Европейския изследователски консорциум по водородна енергетика в Париж (N ERGHY) д-р Паул Люкес, който направи презентация на тема „Водородната икономика на Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във