Банкеръ Daily

Новини

Трайчо Трайков участва в извънредно заседание на Съвета по енергетика

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва в извънредно заседание на Съвета по енергетика в Брюксел . Дневният ред на срещата е посветен на кризата в Япония и състоянието на международния пазар на нефт и газ във връзка със събитията в Северна Африка.
Очаква се комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер да обобщи актуалното състояние на ситуацията в Япония след аварията в АЕЦ Фукушима. Ще бъде обсъдена възможността Япония да ребалансира енергийните си нужди с алтернативни доставки на втечнен газ. Много национални регулатори от страните – членки на ЕС вече са се ангажирали с преглед на сигурността на ядрените централи. На заседанието в понеделник министрите ще дискутират формулирането на цялостен европейски подход по тези проблеми, както и възможността да се ангажират съседни на ЕС страни също да направят оценка на сигурността на своите централи.
Очаква се по време на срещата министрите да представят и предприетите мерки за ограничаване на последствията за световния енергиен пазар от събитията в Северна Африка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във