Банкеръ Daily

Новини

Трайчо Трайков ще изиска допълнителни разяснения и гаранции за сигурността на реакторите за АЕЦ „Белене

Трайчо Трайков ще изиска допълнителни разяснения и гаранции за сигурността на реакторите за АЕЦ „Белене. Това съобщиха от ръководеното то него ведомство.
Трайков бил добре информиран за възможностите на типа реактори АЭС тип В466, предназначен за АЕЦ „Белене, технологично разработен през 1992 г., който разбира се е претърпял редица подобрения след това. Има и по-нови технологични разработки, които са от трето поколение.
В своето изказване министърът коментира, че за нашите условия се счита, че този реактор е с достатъчно добро ниво на защита. Доколкото принадлежността към едно или друго поколение се дефинира в сравнително широки граници и предвид контекста на темата, която е коментирана, а именно събитията в японската ядрена централа Фукушима, смятаме за безпредметна дискусията по оценката на поколението реактори. По-съществен е фактът, че във връзка с инцидента в Япония Трайков ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя, и от Международната агенция за атомна енергетика за сигурността на новия реактор.
По отношение на преговорите с руската страна, България е изразила своята ясна позиция за възможностите, които има като държава и за преценките, които е направила по отношение на стойността на проекта „Белене. Очакваме руската страна да направи своите стъпки, които да направят проекта възможен за реализация и икономически изгоден за всички участници в него. Тази седмица продължават предварително договорените срещи, за които руската страна би трябвало също да е добре информирана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във