Банкеръ Daily

Новини

Трайчо Трайков: Разговорите за цената на АЕЦ „Белене започват от там, където свършват разговорите за сигурността

Разговорите с руската страна за цената на АЕЦ „Белене започват от там, където свършват разговорите за сигурността. Това каза минисътрът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на дискусия на тема „АЕЦ Белене – след Япония и преди избори. По думите му компромиси със сигурността на централата биха били безотговорни и няма да се правят. В този смисъл решението за или против АЕЦ „Белене трудно може да се сравни с което и да е икономическо решение, подчерта Трайков. „Сега, когато погледите на света са отправени към Фукушима, разговорите за чисто икономически въпроси трябва да бъдат отложени, каза още Трайков.
Министърът припомни, че проектът за втора АЕЦ в България е наследен от сегашното правителство, което в продължение на година и половина се опитва да го направи работещ. „Въпреки, че не е договорена окончателна цена, предишното правителство се е ангажирало с плащания за стотици милиони за поръчка на оборудване, припомни министър Трайков. Той изтъкна идеята си за преместване в „Козлодуй на реактора, предназначен за „Белене, като рационален вариант за правителството, което е отговорно и към спазването на наследени договори.
По отношение на енергийната си независимост България не е без алтернатива, подчерта Трайков. По неговите думи алтернативите са свързани с енергийната ефективност и разработването на местни енергийни източници.
Вярното решение по отношение на АЕЦ „Белене трябва да се намери между исканията на контрактора да си получи парите за вече произведеното оборудване и интересите на обществото, каза още Трайков. По думите му правителството изпълнява ангажиментите си, където те са безспорни, а за останалите продължават да се водят преговори. „Ако не можем да се споразумеем, няма да сме виновни само ние, заключи министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във