Банкеръ Daily

Новини

Трайчо Трайков: Искаме още 450 млн. евро от Европа заради АЕЦ Козлодуй

Още 450 млн. евро допълнително е поискала страната ни заради извеждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ Козлодуй, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обаче не е оптимист, че страната ще получи средствата през следващия програмен период, тъй като расте броят на страните, които се отказват от ядрена енергетика в ЕС. Аргументите на ведомството са, че парите трябва да дойдат в страната ни като обезщетение, заради преждевременното затваряне на блоковете в електроцентралата и загубите, които България търпи.


Международният фонд Козлодуй е създаден през 2001 година, като с отпуснатите от ЕС средства трябва да се намалят последиците от предсрочното спиране на първите четири блока на ядрената ни централа. Той осигурява финансиране на проекти в т. нар. ядрен прозорец, който включва всички дейности по извеждането на четирите блока от експлоатация. Вторият тип проекти са в неядрения прозорец, които трябва да намалят негативните последици с енергийния сектор. Договорените средства до края на 2009 година от ЕС бяха 550 млн. евро, от които 60% за ядрения прозорец и 40 за неядрения. Осигурените от 2010 до 2013 година средства безвъзмездна помощ са 300 млн. евро. За тях могат да кандидатстват както общини, болници, улилища, общински администрации, така и държавни дружества като НЕК, Булгаргаз и топлофикациите в цялата страна. До сега обаче от тези дружества желание са изявили единствено топлофикациите в София и Варна, обясниха зам.-министърът на икономиката Делян Добрев. По думите му ведомството е изпратило писма до тези дружества и общини, така че до края на ноември те да направят заявка каква е тяхната готовност да участват с проекти за енергийна ефективност. Трайчо Трайков изтъкна още, че в неядрения прозорец усвояването на средствата е на 100%, като до момента реално са усвоени над 100 млн. евро, без да се включват последните проекти с 12-те общини. Въпреки че в ядрния прозорец все още се бави усвояването на европейските пари заради трудността да бъдат избрани добри проекти, енергийният министър увери, че парите ще бъдат разплатени на 100% и по двете звена.


Междувременно Трайчо Траков подписа споразумения с 12 общини по проекти за енергийна ефективност. Това са общините Чирпан, Павликени, Рудозем, Вършец, Якимово, село Нови Хан, Козлодуй, Драгоман, София, Ракитово, Иваново и Стрелча. С общо отпуснатите по тези проекти 4 млн. евро ще бъдат подобрени отоплителните системи и ще бъде сменена дограмата на училища, болници, читалища, детски градини, социални домове и общински администрации в цялата страна. Практиката показва, че в резултат на тези мерки се пести между 20-30% средства за за отопление на сградите. Така например само за една година от подобни проекти са спестени 6120 мегаватчаса електическа енергия и са спестени 2480 тона въглеродни емисии, обясни още Трайков. До сега със средствата от фонда енергийната ефективност в страната се е увеличила с повече от 7 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във