Банкеръ Daily

Новини

Трайчо Трайков: Дяловото финансиране помага на компаниите и икономиката да растат

Дяловото финансиране ndash; това са умните пари, които помагат да се разшири производството в отрасли и предприятия, където се създава голяма добавена стойност, плащат се добри доходи на хората и компаниите в крайна сметка растат. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред участниците в конференцията Сливания, придобивания и дялово инвестиране в България и регионаrdquo;.


Трайков подчерта, че дяловото инвестиране е важно, защото допълва банковото, помага с експертиза или средства на компании със задължения към банките. Това са парите за това, което ви трябва и когато ви трябва, а не за каквото админстрацията има, когато кандидатствате след време, каза още министърът. Малкото сделки през годината показват, че пазарът на купувачитеrdquo; не е свършил. Това от една страна говори за затрудненията на предприятията, но е и добра възможност на активните фондове (в това число и по инициативата JEREMIE) да инвестират в атрактивни компании.


Истинската конкурентоспособност на икономиката се постига чрез фокус върху умен растеж, каза пред участниците във форума зам. министърът на икономиката Евгени Ангелов. По неговите думи държавата тук има специална роля да адресира политиките си върху приоритетни сектори с висока добавена стойност, да създаде ясни и устойчиви механизми за насърчаване на инвестиционната активност и експортната дейност на местните компании, както и достъпно финансиране за тях.


България е единствената страна-член на ЕС, която чрез оперативна програма Конкурентоспособност, управлявана от МИЕТ, предвижда използване на пълен набор капиталови инструменти за всеки етап от жизнения цикъл на компаниите ndash; от ранната им фаза на развитие до капиталите за експанзия и мецанин финансиране в по-зрял етап, когато бизнесът расте, стана ясно от думите на Трайков. Той подчерта доброто партньорство на МИЕТ с Европейския инвестиционен фонд, с който съвместно бе програмирана цялостна система от фондове за дялово инвестиране. Тя е своеобразен инкубатор и катализатор за сектора на дяловото инвестиране.


Инициативата JEREMIE стана истински иновативен инструмент за финансов инженеринг, каза още министърът. Вече са създадени 3 фонда за дялово участие, за които са избрани мениджъри - за рисков капитал, за растеж и мецанин. В следващите месеци те ще инвестират в различни компании общо 150 млн. лв. по оперативната програма и привлечен ресурс. За всяко евро, отпуснато от фонда, се добавят 2.25 евро частни капитали. Револвиращите финансови инструменти позволяват използване на ресурса многократно и възможност да бъдат подкрепени много повече компании.


С JEREMIE направихме огромна стъпка напред в управлението на средствата по европейските фондове в името на конкурентостта на бизнеса и максималното усвояване на евро ресурсите, подчерта Трайков. Той анонсира, че в началото на 2012 г. ще заработи и още един специфичен фонд по JEREMIE - за нововъзникващ бизнес (seed capital). Той ще е с капитал от 20 млн. евро и в момента тече процедура за избор на мениджър за него.


През последните две години до бизнеса са стигнали 40 пъти повече средства по ОП Конкурентоспособност. Това не са договорени, а реално изплатени на фирмите суми. Повече от 1300 проекта са получили одобрение за финансиране, допълни още Трайков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във