Банкеръ Daily

Новини

Трайчо Трайков: България може да е пета врата за достъп на Тунис до пазарите на общността

Жалко е инвестициите на Тунис в българската икономика сега да бъдат сведени до цената на един апартамент в центъра на София. Ние искаме да окуражим и да възвърнем търговските позиции на България . Това заяви Министърът на на икономиката Трайчо Трайков, който участва в бизнес форум, в рамките на 14-та сесия на българо-тунизийската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, чиито домакин бе Българската търговско промишлена палата (.
Ние приветстваме партньорите от Тунис и те ни приветстват, въпросът е да работим за повишаване на стокообмена и връщането му на нивата от преди повече от една година, посочи още Трайков. Той напомни, че България и Тунис имат широк потенциал за сътрудничество в сферата на минното дело, селското стопанство, леката промишленост, изграждането на оборудване за възобновяеми енергийни източници и туризма. Тези теми са били разисквани по време на разговорите с министъра на индустрията и технологиите на Република Тунис Афиф Шелби.
Министър Трайков подчерта, че България и Тунис създават добра рамка за партньорство с подписването на споразумения в областта на туризма, за сътрудничество между агенциите за насърчаване на малките и средните предприятия, за премахване на визите за притежатели на дипломатически, специални и служебни паспорти.
Двете страни имат широк потенциал за интензифициране на сътрудничеството и в контекста на партньорството между средиземноморските държави и ЕС, така че България да стане петата врата за достъп на продуккцията на Тунис за пазарите на Европейския съюз, допълни министър Трайков. В рамките на Българо-тунизиския форум в БТПП, той отбеляза потенциала на България като атрактивна дестинация за културен туризъм, СПА и зимен туризъм и както и възможностите за сътрудничество в минното дело, леката промишленост и енергетиката от българска страна, а от тунизийска за взаимодействие в областите на леката промишленост, селското стопанство и производството на храни.
По данни на статистиката през 2009 г. Тунис заема 34-о място в износа на България и 72-ро място във вноса на България. Двустранният стокообмен възлиза на 83.95 млн.щ.д., в това число износ 75.64 млн. д. и внос 8.31 млн. долара.
Заместник-председателят на Българската търговско промишлена Георги Стоев и вицепрезидентът на Съюза на индустрията , търговията и занаятите на Тунис (UTIСA) Али Слама подписаха споразумение за сътрудничество.
В днешния бизнес форум участваха повече от 50 компании от България и Тунис. На събитието бяха представени фирми от хранително–вкусовата и химическата промишленост, селското стопанство, строителството, ВЕИ, туризма, производството натекстил и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във