Банкеръ Daily

Новини

Трайчо Трайков: България е една от най-богатите страни в Европа по културно наследство

България е една от най-богатите европейски държави от гледна точка на културното наследство, което трябва да бъде показано пред света. Това подчерта министърът на икономиката Трайчо Трайков пред участниците в пресконференцията за България на световното туристическо изложение ITB Берлин. Тя премина при засилен интерес от страна на медиите. Над 40 журналисти се интересуваха от състоянието на инфраструктурата у нас, статистиката на записванията за предстоящия сезон, детайли от рекламната кампания на страната, усвояването на еврофондовете в България и средствата за туристическа реклама, бъдещето на конгресния туризъм и други.
През тази година културният туризъм е акцент в българското представяне на изложението. Трайков подчерта уникалността на тракийските разкопки по нашите земи, както и множеството културно-исторически паметници от римско време, Първото и Второто български царства и други. Между 10 и 60 хил. са тракийските могили в България, повечето от тях все още непроучени, и това число непрекъснато се променя с откриването на нови археологически находки. Седем обекта в България присъстват в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Имаме над 160 действащи манастира. Повече от 40 хил. са паметниците на културата в страната. Това ни дава основание да вярваме, че културният туризъм има сериозен потенциал за развитие в България, подчерта министър Трайков. Той даде за пример част от мерките на правителството, които трябва да подпомогнат това развитие – от миналата година държавата ни има приет Стратегически план за развитие на културния туризъм, в който са описани 400 обекта, заедно с предвидените мерки и дейности за социализирането им.
Развитието на останалите видове туризъм – СПА и уелнес, еко- и селски, винен, голф, религиозен и други – също са основна цел на Министерството на икономиката за бъдещето на отрасъла.
България е на второ място в Европа по богатство на минерални извори. Страната разполага с 600 извора, като на 200 от тях има изградена хотелска база. На тези места резултатите в развитието на СПА и уелнес туризма са отлични, посочи министър Трайков. Една трета от територията на България е в рамките на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, което е сериозно предимство по отношение на опазването на природата. Със своите 17 биосферни резервата страната ни заема второ място в света след САЩ. Туристите могат да се насладят у нас на богатството на природата в 3 национални парка, 9 природни парка и 89 резервата. Тези дадености дават възможност и за практикуване на скално катерене, походи, ски алпинизъм и други приключения за привържениците на екстремния туризъм.
България е координатор в частта туризъм и междукултурен диалог по Дунавската стратегия на ЕС, в която участват всички страни по течението на реката. Целта е регионът да се утвърди като един бранд в областта на туризма в рамките на Европа. По тази стратегия в момента се изпълнява проектът „Пътят на римските императори, в който участват Сърбия, Румъния, Хърватия и България.
Българското правителство полага сериозни усилия и за развитието на инфраструктурата, която досега беше сериозна пречка в развитието на туризма. Никога досега в страната не се е строило толкова много, подчерта по този повод Трайков. Той запозна участниците с правителствената програма, според която през 2013 г. в България ще има четири нови магистрали – Тракия, Марица, Струма и Хемус. Това значително ще улесни достъпа до основните туристически обекти.
Това са основните предимства на страната, очертани от министъра, на които разчита страната ни, за да предложи комплексно изживяване на своите гости в областта на туризма. По всяко време на годината има какво предложим, заключи Трайков.
Приходите от туризъм в България формират над 10% от БВП. През 2010 г. страната ни е била посетена от над 6 млн. чужденци, което е ръст от 5.4% спрямо 2009 г. Специално при пътуванията с цел отдих е отбелязан ръст от 11%. През миналата година приходите от международен туризъм в България са в размер на 2.747 млрд. евро - 2.5% увеличение спрямо 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във