Банкеръ Daily

Новини

Тотю Младенов запозна шефът на Европейската конфедерация на профсъюзите Бернадет Сегол със социалния диалог у нас

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов запозна генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Бернадет Сегол със социалния диалог у нас. През последните две години благодарение на ефективния социален диалог реализирахме редица важни за страната социални инициативи, каза в началото на срещата министър Младенов. Той поясни, че чрез трипартитното сътрудничество се приеха антикризисните мерки, споразумението за визията на пенсионната система, регламентирането на надомната работа и предстоящото регламентиране на дистанционната работа. Министър Младенов потвърди решимостта на правителството да реализира политики в социално-икономическата област чрез активен социален диалог.
Дойдох в България, за да споделя опита, който имат редица европейски страни в регламентирането на агенциите за временна заетост, съобщи Бернадет Сегол. Тя открои ключовата роля на контролните системи върху агенциите за временна заетост поради опасност от злоупотреби. Бернадет Сегол акцентира върху нуждата от детайлното изработване на устройствени правилници на агенциите за временна заетост и равнопоставеност между работниците, упражняващи професията си на базата на трудов договор и тези, назначени чрез агенциите за временна заетост.
Целта на агенциите за временна заетост е достигането на по-гъвкав пазар на труда и по-ниска безработица, каза в заключение министър Младенов. За целта са необходими по-строг режим на регистрация, съвместен контрол от страна на държавата и синдикатите насочен към агенциите за временна заетост и подписване на колективни трудови договори, които да защитят правата на работниците.
По-късно през деня министър Младенов и Бернадет Сегол ще се срещнат с министър-председателя Бойко Борисов

Facebook logo
Бъдете с нас и във