Банкеръ Daily

Новини

Тотю Младенов: Търсят се възможности през 2012 г. да бъдат увеличени размерите на най-ниските пенсии

Търсят се възможности през 2012 г. да бъдат увеличени размерите на най-ниските пенсии. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в отговаря на питане от народния представител от левицата Драгомир Стойнев.


Актуалните предизвикателства и трудности пред системата на държавното обществено осигуряване, възникнали през последните години в резултат от множество фактори - демографски, икономически и други- наложиха да бъде приета нова стратегия за финансова стабилизация на държавното обществено осигуряване, посочи Младенов.


Както е известно, част от предизвикателствата, пред които беше изправено правителството възникнаха в резултат от разрастването на глобалната финансова криза през изминалите 2 години. С цел преодоляването на последиците от нея за страната ни, се наложи да бъдат преосмислени основни приоритети и да се предприемат спешни мерки както за подпомагане и възстановяване на българската икономика, което да доведе до увеличаване на приходите, така и за ограничаване на разходите, без което не би било възможно да се гарантира запазването на доходите нито на работещите, нито на сегашните, нито на бъдещите пенсионери, заяви пред депутатите социалният министър.


В тази връзка беше наложително да бъдат приети редица разпоредби, които да гарантират финансовата стабилност на държавата и в частност ndash; на държавното обществено осигуряване, като някои от тях са в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.


Увеличаването размера на пенсиите продължава да е безспорен приоритет на правителството, но достигането на тази цел в настоящата икономическа ситуация е възможно да се осъществи постепенно, след внимателна преценка на всички фактори, които оказват влияние, включително и изпълнението на приходите по държавния бюджет, заяви Тотю Младенов.


В този смисъл, приетото от Народното събрание увеличаване размера на bdquo;вдовишката добавкаrdquo; от 20 на 26, 5 на сто от 1 септември 2011г. беше първата стъпка за постигане на по-добра адекватност на пенсиите, която доведе до увеличаване доходите на почти 600 000 пенсионери.


Към настоящия момент и предвид очертаващия се недостиг по бюджета на държавното обществено осигуряване, предвижданията са осъвременяване на пенсиите на основание разпоредбата на чл. 100 от КСО да има през 2013г. и 2014г., каза още социалният министър


Други възможности за повишаване на пенсиите на по-ранен етап ще се търсят при данни за икономически растеж. При обсъжданията на проекта на Закон за държавния бюджет за 2012г. и Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012г. със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество беше изразено намерение от страна на министъра на финансите да се търсят възможности през 2012г. да бъдат увеличени размерите на най-ниските пенсии, заяви още пред депутатите Тотю Младенов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във