Банкеръ Daily

Новини

Тотю Младенов откри форум за дългосрочните приоритети на политиката за борба с бедността и социалното изключване

Намаляване броя на хората, живеещи в бедност с 260 000 към 2020 г., или с 16 % спрямо броя им през 2008 г., е предложението за българска национална цел в „Европейската година за борба с бедността и социалното изключване-2010”, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на кръгла маса за дългосрочните приоритети на политиката за борба с бедността и социалното изключване. Форумът се организира по повод Международния ден за борбата с бедността - 17 октомври.
В приветствието си при откриването на форума министър Младенов съобщи и предлаганите специфични подцели - намаляване на детската бедност, на бедността сред възрастните хора, сред безработните и сред заетите лица. С предлаганите специфични подцели се прави и връзка с националната цел за България да достигне равнище на заетост за възрастовата група 20-64 г. от 76 % до 2020 г., каза министър Тотю Младенов като посочи, че именно насърчаването на заетостта ще допринесе за намаляване на равнището на бедност.
Тази година за първи път се даде възможност на самите хора, които живеят в бедност, заяви министър Младенов, да говорят открито за проблемите си, да участват със своето лично мнение в дебата за политиките, които са необходими за подобряване на техния живот.
Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика отправиха приветствия при откриването. Партньорството – пътят за успех на политиката за борба с бедността и социалното изключване бе първата тема, представена от Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет. Икономическият и социален съвет направи много сериозен анализ с предложения за промени и близо 90% от предложенията бяха приети. Не мога да дам по-добър от диалога в това отношение, заяви той. Националният посланик Деян Каменов бе сред гостите на форума.
По време на срещата в две дискусии ще бъдат представени стратегия ЕВРОПА 2020 и инструментите на политиката за борба с бедността и социалното изключване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във