Банкеръ Daily

Новини

Тотю Младенов: Добрият социален диалог трябва да продължи както досега

Добрият социален диалог трябва да продължи както досега. За това призова министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на конференция на Международната организация на труда днес в КТ bdquo;Подкрепаrdquo;. Той подчерта, че чрез партньорството на държавата, синдикатите и бизнеса, се намират по-добрите решения за осигуряването на заетост. Младенов направи преглед на съвместната дейност на социалните партньори за регламентирането на надомната и дистанционна работа, агенциите за временна заетост и областните съвети за тристранно сътрудничество.


Заетостта е основен приоритет за Европейския съюз и Министерството на труда и социалната политика, подчерта в привествието си министър Младенов. Той съобщи, че за следващата година МТСП предвижда от Европейския социален фонд да бъдат усвоени 200 млн. лв. повече за заетост. Чрез Оперативна програма bdquo;Развитие на човешките ресурсиrdquo; те ще бъдат усвоени за квалификация, преквалификация и субсидирана заетост за бизнеса. За подобряване условията на труд предприятията могат да се възползват от възможностите на схема bdquo;Безопасен трудrdquo;. Нейната стойност е 70 млн. лв. и това е най-мащабната финансова програма по ОПРЧР в подкрепа на бизнеса до сега, подчерта министър Младенов. Безработицата в края на септември по данни на Агенция по заетостта е 9.4 %. За третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие тя намалява, обясни министърът в отговор на журналистически въпрос.


По време на форума президентът на КТ bdquo;Подкрепаrdquo; Константин Тренчев очерта като приоритетни области за икономически растеж чуждестранните инвестиции и средствата от ЕСФ. Според Пламен Димитров от КНСБ усилията трябва да бъдат насочени към защитата на социалната система и стимулирането на доходите.


След конференцията министър Младенов посети bdquo;София МедАД. Българската асоциация на металургичната индустрия и bdquo;София МедАД са организатори на честване по случай професионалния празник bdquo;Ден на металургаrdquo;, който се отбелязва на 5-ти ноември. Министър Младенов поздрави заетите в брашна и подчерта изключителните резултати в металургичния бизнес. Той напомни, че 20 % от износа се дължи на този отрасъл. По неговите думи металургията отчита два пъти по-висока средна работна заплата от тази за страната и четири пъти по-висока производителност от средната на България. Той изрази убеденост, че положителната тенценция в бранша ще продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във