Банкеръ Daily

Новини

Торбьорн Ягланд: Съветът на Европа ще окаже помощ на България за присъединяването й към Шенгенското споразумение

Високо оценявам ролята, която България играе в Съвета на Европа. Следващата стъпка ще бъде България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство е заявил генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд по време на изявлението си след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов днес. Информацията е от пресцентъра на правителството. Той е подчертал, че Съветът на Европа има решаваща роля по този въпрос. Мисля, че ще окажем помощ за влизане на България в Шенгенското пространство, което България заслужава. Това е една хубава и важна страна в Европа, играе активна и конструктивна роля в Евросъюза, е отбелязал още Ягланд.
Министър-председателят Борисов е благодарил на госта си за оказаната подкрепа и според него това посещение дава сигнал, че България е поела по верния път.
По време на срещата двамата са обсъдили промените, които се случват в Съвета на Европа и по-конкретно – реформата в съда в Страсбург. Ягланд е информирал премиера също и за преговорите между Съвета на Европа и Европейския съюз за присъединяването на Евросъюза към Европейската конвенция по човешките права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във