Банкеръ Daily

Новини

Томислав Дончев връчи наградата за най-добър проект в конкурса „Клуб на еврооптимиста”

„Надявам се вашата история за успешно реализиран проект да вдъхнови и други. Това беше и една от основните ни цели в конкурса, като демонстрираме как средствата предоставени от ЕС могат да променят живота на всеки от нас. Възможностите за финансиране по европрограмите са многобройни, когато имаме идеи и воля да ги реализираме!”. Това заяви днес министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев при връчването на наградата за най-добър проект в конкурса „Клуб на еврооптимиста” на СОУ “Димитър Благоев” – гр. Свищов за проекта “За едно по-различно ежедневие в училище” (Ученически център за изкуства, информация и забавления).
Конкурсът стартира на 20 декември 2010 г. В него граждани номинираха проекти на общини, неправителствени организации и предприятия, които са осъществени успешно и са доказали своя положителен резултат върху живота на българина. Състезаваха се 26 проекта, реализирани с европейски средства от влизането на България в ЕС през 2007 г. досега. Предложенията постъпваха на редакционния имейл на вестника и на Единния информационен портал за Структурните фондове на ЕС www.eufunds.bg. Гласуването за проектите се извършваше от граждани на сайта www.eufunds.bg и приключи на 5 май.
Проектът на СОУ “Димитър Благоев” в Свищов получи най-голяма подкрепа от гласуващите – 165 гласа. Той е реализиран със средства по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. По проекта и от юли 2008 г. до декември 2009 г., 278 ученици от 1-и до 12-и клас са участвали в клубове по интереси в областите “Изкуства”, “Бит и култура през вековете” и “Информация и реклама”.
Наградата на вестник „24 часа” – “Еврооптимист”, за най-добро представяне на проект, променил живота около нас, връчи главният редактор на изданието Данка Василева. Редакцията отличи екипа, разказал най-аргументирано за проекта - “Работилница на мечтите – шанс за защитена заетост и социално включване в общността” – община Велико Търново. С помощта на европейски средства по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” е създадено социално предприятие с 4 работилници в 3 села и във Велико Търново. В тях работят общо 16 души с интелектуални увреждания, което е първи подобен опит в България. Те правят различни сувенири уникати, които са само ръчна изработка. Проектът стартира в началото на март 2010 г. и приключва в края на април тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във