Банкеръ Daily

Новини

Томислав Дончев командирован за 2 месеца в Перник

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев ще бъде командирован за 2 месеца в Перник, за да следи как се решават проблемите възстановяването на щетите от силното земетресение в края май. Това съобщиха представители от инициативния комитет на жителите на града след среща с премиера Бойко Борисов. В разговорите са участвали и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, на труда и социалната политика Тотю Младенов и самият Дончев.


Той е избран, тъй като най-добре може да прецени по какви европрограми може да се отпуснат средства за града. Като бивш градоначалник на Габрово Дончев има и поглед върху работата на местната власт, обясниха още представителите на инициативния комитет.


До момента има подадени над 8500 молби за обезщетения, 3600 от тях са депозирани пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. От тях са разгледани едва 288, а само по 63 са отпуснати реално средства.


Перничани са оплакаха и от състоянието на училищата, читалищата и други обществени сгради в града, пострадали от трусовете. Има 5 училища, в които изобщо не е ясно дали учениците ще могат да влязат на 15 септември.


От инициативния комитет обвиниха властите в лоша координация и заявиха, че не искат нищо друго освен адекватни действия по случая.


От своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов също е обещал да посети града като председател на междуведомствената комисия и е обещал да донесе точна справка за отпуснатите средства за Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във