Банкеръ Daily

Новини

Тодор Чобанов: Пускаме нови 800 места в детските градини

Около 800 нови места ще бъдат обявени в системата за записване в детските градини в столицата. Това съобщи заместник-кметът по култура и образование Тодор Чобанов, след като посети 39-о СОУ в квартал bdquo;Младостrdquo;. В началото на септември ще започне първото класиране за петгодишните. От общо 800-те нови места 400 са именно за тази възрастова група, с което броят на местата в системата ще достигне около 9500, уточни още зам.-кметът. Около 75 пък са местата в яслите.


bdquo;От началото на септември класиранията ще се правят всяка седмица. Досега те се правеха веднъж на две седмици. Това е в интерес на всички, тъй като системата е много динамична, непрекъснато се създават нови възможностиldquo;, посочи Чобанов.


Съвсем скоро ще бъдат завършени още четири детски градини и ще запоне строежът на нови шест. В момента, в който бъдат завършени новостроящите се сгради започва и класирането, за да може в първия ден да бъдат въведени децата.


Според Чубанов в момента поради липсата на места много от петгодишните деца отиват в групи за шестгодишни. bdquo;Това е една практика, която се е създала през годинитеldquo;, уточни той и допълни, че се очаква от октомври да стане ясен точния брой на тези групи.


Свободни места ще има и в създадените групи за петгодишни деца в училищата. Сега броят им е 33 в 28 училища, посочи още зам.-кметът по образование.

Facebook logo
Бъдете с нас и във