Банкеръ Daily

Новини

Телекомуникационни компании и организации на потребители с предложения към Закона за е-съобщения

Петнадесет телекомуникационни оператори и доставчици и три организации за защита на потребителите изпратиха писмени предложения и коментари по време на общественото обсъждане на промените в Закона за електронните съобщения. Проектът бе качен на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за публична дискусия.
Предстои съгласуване на проекта за промени в Закона за електронните съобщения между заинтересованите ведомства, след което министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ще го внесе за одобрение от правителството.
Промените са насочени главно към защита на правата на потребителите. За първи път се въвежда задължение мобилният оператор да информира абоната още преди подписването на договор за продължителността на контракта; условията за подновяване, неустойки при предсрочно прекратяване; параметрите на услугата. Ограничава се максималната продължителност на договорите до 24 месеца (в момента има и 3-годишни договори).
Срочен договор може да бъде продължен само при изрично съгласие на абоната за условията за преподписване на документа. Ако потребителят не даде одобрение, договорът се преобразува в безсрочен и може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие, без абонатът да дължи неустойки за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във