Банкеръ Daily

Новини

Telekom Austria плаща mо-малък дивидент

Telekom Austria, който е мажоритарен собственик в българския оператор Mtel, изненада акционерите си като им предложи намаление на планирания дивидент, съобщават световните агенции.


През миналата година дивидентът бе намален наполовина до 38 цента на акция, а сега акционерите трябва да преглътнат още един горчив хап. Австрийската телекомуникационна компания ще плати през 2012 г. само по 5 цента на акция. Такава ще е максималната сума и за следващата година. Решението е взето на стратегическа среща на надзорния съвет на компанията.


Telekom Austria има проблеми със спадащите печалби и големите инвестиции. Прогнозите са, че силно конкурентната среда ще се запази и през 2013 г. в Австрия, като причината за това е високото насищане на пазара и трудната икономическа среда в Европа. В страните в Централна и Източна Европа растежът също ще е значително по-нисък.


Новината се възприе мигновено от борсите. След като от началото на 2012-а котировките на акциите на Telekom Austria са паднали с 31%, то след новината във вторник цените се свиха с 6.8% до 5.72 евро. Историческото дъно за тези книжа е от 5.66 евро от април 2001-а. Telekom Austria излезе на борсата през есен на 2000 г. при цена на една акция от 9 евро.


Иначе компанията запазва очакванията за финансовите си резултати. За тази година тя изчислява приходите си на 4.2 млрд. евро и печалба преди данъци и такси между 1.4 до 1.45 млрд. евро. Предвидени са и инвестиции между 700 до 750 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във