Банкеръ Daily

Новини

ТАЧЕВА УЧАСТВА В КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Министърът на правосъдието Миглена Тачева участва в 29-ата Конференция на европейските министри на правосъдието на тема „Да нарушим мълчанието – заедно срещу домашното насилие”. Форумът е организиран от Съвета на Европа и се провежда от 17 до 19 юни 2009 г. в норвежкия град Тромсьо. Министър Тачева ще представи основните моменти в законодателната рамка за борба с домашното насилие, постигнатото до момента от България в тази насока, очаква се и да изрази подкрепата на България за работата на Съвета на Европа в това направление и по-точно – за предстоящото изработване на проект на Конвенция за закрила на жените срещу различни форми на насилие.
В програмата на форума в Тромсьо се вписва Съвместното съвещание на представителите на Бюрото на Европейския комитет по проблемите, свързани с престъпленията, Европейския комитет за правно сътрудничество и Управителния съвет за човешки права, както и „Разговор край огнището” на министрите на правосъдието при домакинството на норвежкия министър на правосъдието Кнут Стробергет и на заместник-главния секретар на Съвета на Европа Мод де Бьор-Букичио.
Конференцията на европейските министри на правосъдието се провежда на всеки 2 години. Предишната, 28-ма конференция, в която министър Тачева също взе участие, се проведе на 25 и 26 октомври 2007 г. в Ланзароте (Испания) и беше посветена на темата „Новите проблеми на достъпа до правосъдие на уязвими групи, в частност: имигранти, лица, търсещи убежище и деца, включително децата-извършители на престъпления”. Тогава от българска страна бе подписана Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във