Банкеръ Daily

Новини

Световни лидери отдават почит на Мандела

Десетки световни лидери, които иначе трудно биха застанали един до друг, се събират в Йоханесбург, за да кажат последно сбогом на големия борец за мир и равноправие Нелсън Мандела.


Възпоменателната церемония ще се състои на футболния стадион в Йоханесбург. Сред лидерите, които ще отдадат последна почит на Мандела, са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на Съединените щати - Барак Обама, Кубинският лидер - Раул Кастро и премиерът на Великобритания - Дейвид Камерън.


Президентът на Иран, Хасан Рохани, също е потвърдил присъствието си, което означава, че двамата с Обама може би ще се срещнат за първи път.


Президентът на САЩ Барак Обама и Джордж Буш син пристигнаха със съпругите си в РЮА рано тази сутрин. Президентският самолет кацна във военна база край Йоханесбург след 16-часов полет от Вашингтон. Обама ще произнесе 20-минутна реч по време на церемонията в памет на Мандела.


Въпреки проливния дъжд хиляди южноафриканци се стичат на стадиона в Совето за церемонията в памет на Нелсън Мандела.


Около 80 хиляди души се очаква да присъстват на церемонията на открития футболен стадион, която е предвидено да започне в 11 ч. и да продължи 4 часа. Вратите на съоръжението бяха отворени към 6.30 ч. - с половин час закъснение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във