Банкеръ Daily

Новини

Световната банка прави одит на конкурсната сесия във фонд „Научни изследвания”

Работна група от Световната банка ще провери конкурсната сесия във фонд bdquo;Научни изследванияrdquo;. Основната цел е външен и безпристрастен одит. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов след среща на протестиращите учени с премиера Бойко Борисов тази сутрин в Министерския съвет преди редовното правителствено заседание. Той уточни, че в началото на идната година ще бъде изработен нов правилник, който ще регламентира условията за провеждане на конкурси за финансиране във фонда. Това обаче ще доведе и до промяна в Закона за стимулиране на научните изследвания, каза още Игнатов. Преди това обаче трябва да приключи проверката на Инспектората и това трябва да стане преди Коледните празници.


Премиерът доказа, че България има нужда от своите учени. Ние се надяваме тази проверка да разкрие недостатъците на правилата за провеждане на сесията на фонд bdquo;Научни изследванияrdquo;, за да бъдат отстранени. Това заяви деканът на Химическия факултет на Софийския университет Тони Спасов.


Премиерът разбра, че недоволството на учените идва от липсата на прозрачност и съмненията за нарушения на правилата по време на изборната сесия. Това посочи от своя страна професорът в Химическия факултет на Софийския университет Николай Денков

Facebook logo
Бъдете с нас и във