Банкеръ Daily

Новини

Светило в световната детска кардиология оперира у нас

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще се срещне в Националната кардиологична болница в София с германския медик проф. Герардус Бенинк ndash; директор на Детската кардиохирургия в Кьолн.


Световноизвестният специалист е за пореден път у нас за провеждане на консултации и операции на деца със сърдечни проблеми. По време на сегашното си гостуване той ще извърши консултации на четири български деца, а съвместно с екипите на болницата ще извърши оперативно лечение на други четири деца в Клиниката по детски болести и детска кардиохирургия към Национална кардиологична болница. Посещението му е организирано от Център bdquo;Фонд за лечение на децаldquo; и е от голяма полза за натрупване на опит у нашите кардиохирурзи в лечението на някои рядко срещани сърдечни малформации.


Привличането на утвърдени светила в медицина за извършване на лечение в България е политика на Министерство на здравеопазването. От една страна, това подпомага издигането квалификацията на нашите лекари по определени диагнози, а от друга - спестява средства за лечението на тези заболявания в чужбина, с което се дава възможност да се подпомогне лечението на по-голям брой български деца. За извършване на сложните операции в чужбина държавата изразходва между 30 000-45 000 евро, докато привличането на чужди специалисти за операции у нас е над 10 пъти по-евтино.

Facebook logo
Бъдете с нас и във