Банкеръ Daily

Новини

Свалят британското знаме от общината в Белфаст

Протестанти щурмуваха общината в Белфаст, след като общинският съвет гласува британското знаме да бъде свалено от сградата почти през цялата година, съобщават световните агенции.


Петима полицаи и двама охранители са били ранени в едночасовото меле. Пострадал е и фоторепортер на АП, който е бил настанен в болница с наранявания по главата и счупен показалец на дясната ръка.


Над 1000 протестанти се събраха пред сградата, когато общинският съвет гласува британското знаме да се издига от зданието само 17 дни в годината. Юниън Джак се развява от сградата на общината в Белфаст всеки ден от нейното откриване през 1906 година.


Инцидентът подчертава дълбоко вкорененото разделение в Северна Ирландия между католици и протестанти, което се запазва въпреки до голяма степен успешния мирен процес в британската област.


Белфаст е вторият най-голям град на целия остров Ирландия. Като столица и най-голям град в Северна Ирландия той е огнище на множество конфликти между католици и протестанти, наричани още националисти и юнионисти. Католиците желаят Северна Ирландия да се събере с Република Ирландия, а протестантите да остане част от Обединеното кралство.


В преброяването от 2001 г. е изчислено че 45.57% от населението изповядват християнство (без католиците), 40.26% са католиците, 0.30% обозначени с нехристиянски религии и 13.88% неизповядващи религия.


От гледна точка на произхода си 53.1% от северноирландското население идват от протестантски семейства, 43.8% от католически семейства, 0.4% от не-християнски семейства и 2.7% от семейства без религиозна принадлежност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във