Банкеръ Daily

Новини

"Св. София" е едно от архитектурните чудеса на света

На 27 декември през 537 г. в присъствието на император Юстиниан I тържествено е осветена новата църква "Света София" в Константинопол.


"Света София" (на гръцки: Ἁγία Σοφία; на латински: Sancta Sophia; на турски: Aya Sofya) или Църква на светата Премъдрост Божия, е монументална обществена сграда в Истанбул, превърната днес в музей. Тя е служила дълго време за християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол.


Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на два пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е изградена между 532 и 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Императорът им поставя много амбициозна задача - да се създаде най-големия и велик храм в историята. За целта не са пестени никакви средства и църквата е завършена в изключително кратък период от пет години под зоркия контрол на самия Юстиниан. Използвани са ценни материали от територията на цялата империя. Цялата вътрешност на църквата е облицована със златни мозайки и скъпи видове мрамор. Много от мраморните колони са докарани от стари езически храмове от антични градове в Мала Азия. Строежът ѝ изпразва имперската хазна.


Впечатляващо инженерно постижение за времето си, "Света София" в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г., е най-голямата църква в света и все още е четвъртата по площ в света. Смятана за най-яркия образец на византийската архитектура, тя оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.


Църквата "Света София" е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 година.


След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. "Света София" е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя, през 1934 г. Мустафа Кемал Ататюрк обявява сградата за музей. Доста от съществуващите мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени. В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят.


Въпреки че обикновено е наричана просто "Света София", църквата не е посветена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия, божествената страна на Исус Христос. По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември - годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.


След нейното построяване "Св. София" оказва сериозно влияние в развитието на архитектурата. Това важи особено за православните храмове. Много от джамиите в Истанбул и цялата Османска империя, построени от Синан и негови ученици, следват основния план на "Св. София" - Шехзаде джамия, Сюлейман джамия, Султан Ахмед джамия (Синята джамия) и други.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във