Банкеръ Daily

Новини

СЪВЕТВАТ НИ КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ГРИП

Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) разпространи лични предпазни мерки (нелекарствени мерки) за намаляване на риска от заразяване или предаване на човешки грип. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. При липса на специфична ваксина, съществуват определени лични предпазни мерки, които хората могат да приложат, за да намалят риска да се заразят с грип. Грипът е вирусна инфекция, която се предава от човек на човек главно при кихане или кашляне или индиректно, при контакт със секрети от дихателната система на заразени хора, когато тези секрети попаднат на ръцете или по повърхности.
Следващите препоръки са базирани на научни доказателства и на преценка, основаваща се на професионален опит в областта на общественото здраве. Лични мерки за предпазване: Избягвайте близък контакт с болни хора; Мийте или почиствайте ръцете си често; Избягвайте да си пипате очите, носа или устата; Лични мерки за предпазване на членовете на семейството и други близки контактни лица, ако сте болни; Спазвайте добра дихателна хигиена; Останете у дома. Не ходете на работа или на училище и ограничете контактите си с други хора, ако сте болни
Няма доказателства, че носенето на маски на лицето (напр. хирургични) извън здравните заведения по време на грипен сезон или по време на пандемия е ефективно за защита или намаляване предаването на вируси и Европейския център за контрол на заболяванията не препоръчва употребата им. Хората обаче могат да решат да носят маски. Ако маската се носи и изхвърля правилно, възможността да причини проблеми, или да повиши риска от инфекция е малка. След като се свали, най-добре е маската да се сложи в пластмасова торба, която да се затвори и след това може да се изхвърли при домакинските отпадъци. След това ръцете трябва да се почистят, както е обяснено по-горе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във