Банкеръ Daily

Новини

Със 153 гласа за срещу 145 гласа против гръцкото правителство получи вот на доверие

Със 153 гласа за срещу 145 гласа против гръцкото правителство получи вот на доверие в парламента след гласуване, което се проведе в ранните часове в събота. Подкрепата на кабинета е ясен сигнал за одобрение на сделката за стабилизиране на еврото и за пакета от мерки за спасяване на гръцката икономика, предолжен от Европейския съюз.


Премиерът Папапндреу се ангажира да формира правителство на националното единство, кето ще се основава на широка коалиция, независимо дали той ще го оглави. Според източници от Атина, Папандреу ще се оттегли, а премиер ще стане настоящият финансов министър Евангелос Венизелос. Рокадата била договорена още в петък. По този начин управляващата партия е успяла да получи подкрепа от лидерите на по-малките поличитески сили за вота на доверие и за бюдещите парламентарни избори.


Новото коалиционното правителство, след като бъде сформирано, трябва незабавно да потвърди международните ангажименти на страната. Неговата задача е да приеме спасителния пакет на ЕС за Гърция и да започне прилагането му. Оставата въпросителните, дали това ще сложи точка на масовите улични протести, заляли страната през последния месец и дали обикновените гърци са съгласни да затегнат коланите. Преходният кабинет ще функционира до до края на февруари 2012 г., след което ще бъдат насрочени парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във