Банкеръ Daily

Новини

Сърбия ни помага в проектите „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и магистралата София – Ниш

Сърбия ни помага в проектите „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и магистралата София – Ниш. Това стана ясно по време на българо-сръбския бизнес форум, който се състоя днес в столицата в рамките на визитата на сръбския премиер Мирко Цветкович.
„България и Сърбия успяхме, въпреки тези малки камъчета, които често на Балканите обръщат и колата, отново да се върнем на пътя, който в следващите години дава много добри перспективи за българо-сръбските отношения. Ние сме на кръстопът, през държавите ни минават транспортни коридори към Азия, към бившите съветски републики и към Западна Европа, а това е предимство. Дунав пък е реката, която обединява всички страни – от България и Румъния до Германия, включително и Сърбия. Тя предлага много възможности. Важно за развитието на българо-сръбските отношения е сътрудничеството по проектите „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и АМ София – Ниш между двете ни страни.” Това каза министър-председателят Бойко Борисов в приветственото си слово по време на форума
„Аз съм убеден, че първото, което ще ни обедини и ще вкара и Сърбия в ЕС, ще бъде Дунавската стратегия, която е важна и приоритетна за Европа”, каза още българският премиер. Той подчерта, че България има готовност да окаже съдействие за намирането на възможности за финансиране на сръбската част на проекта на газовата интерконекторна връзка пред европейските институции. „Реализацията на подобни проекти означават бизнес – за строителните компании, за населението, за хотелите, за ресторантите, за всичко по тези трасета, за Сърбия и България, за безработицата”, заяви още министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във