Банкеръ Daily

Новини

Съкращават армията до 37 хил. души в края на 2014-а

Намаляване числеността на въоръжените сили до не по-малко от 37 хил. души в края на 2014 г., предвижда Бялата книга на отбраната и въоръжените сили, който се обсъжда от Народното събрание.
Концепцията за реформа в отбранителния сектор предвижда още през следващите 4 години да бъдат съкратени около 8 хил. души от общо 44 100. В бройката влизат 5 700 военнослужещи и 1300 цивилни служители.
През 2011 г. се предвижда да бъдат приети закони за военната полиция, за резерва и за военното разузнаване, които да влязат в сила от началото на 2012 г., заради откритата бюджетна процедура за следващата година.
С до 3000 резервисти ще разполага по всяко време Българската армия, предвижда Законът за резерва. Тяхната издръжка ще коства на бюджета до 12 млн. лева на година. Заплата и половина ще получава резервист още при подписването на договор с Министерството на отбраната. Възнаграждението му ще се определя от чина и длъжността, който ще получи при сключването на контракта с военното ведомство.
Резервисти ще могат да участват и в задгранични мисии. Когато резервист получи призовка от МО за планови армейски учения или участия в мисии работодателят му ще получи обезщетение за времето, в което служителят му не е на работа. Законът за резерва предвижда още и заплащане на част от евентуално обучение и наемането на заместници на резервистите в съответното предприятие, фирма или държавно или общинско учреждение, ако бъдат извикани за по-дълго време.
Синята коалиция ще подкрепи Бялата книга за развитието на въоръжените сили. Това заяви съпредседателят на дясната парламентарна формация Иван Костов.
Това е първото правителство от последните 8 - 9 години, което поставя нещата по този начин и решава задачите за развитието на въоръжените сили през тази призма, а не през апетитите кой да получава почести и кой да получава почести, заяви Костов

Facebook logo
Бъдете с нас и във