Банкеръ Daily

Новини

СЪДЪТ РЕШАВА ДАЛИ ДА ОБЯВИ КРЕМИКОВЦИ В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

Софийски градски съд ще гледа делото за несъстоятелност на Кремиковци. Искът беше заведен от компанията на Константин Жеваго Руа инвест енд трейд инк и още няколко компании. Общата стойност на задълженията, за които кредиторите поискаха несъстоятелност още на 30 април, беше около 6 млн. лв. Впоследствие на заседанието на 17 юни, се оказа, че всички задължения са били платени, с изключение на тези към Руа.
Изпълнителният директор на Кремиковци подписа по-рано този месец протокол за влизане в сила на договора, с който металургичният комбинат Кремиковци започва да работи на ишлеме за украинската компания ВОРСКЛА Стийл. Украинската компания обеща да преговаря с БДЖ, с НЕК и с Булгаргаз за осигуряването на нормална работа на комбината и за уреждането на дълговете на дружеството.
Преди седмица държателите на облигации на „Кремиковци” спечелиха делото в Лондон, след което заемът от 325 млн. евро плюс лихви става незабавно изискуем.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви вчера, че се надява утре съдът да обяви несъстоятелността на „Кремиковци, за да може да започне по същество подготовката за препродаването на металургичния комбинат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във